Camin de batrani Camin de batrani Eden Azil Bucuresti Pipera
 Home

Batranete de lux - Camin de batrani EDEN - Azil Bucuresti

Un salon somptuos, foarte bine luminat, cu un semineu urias, câteva canapele si fotolii spatioase, candelabre moderne si o plasma TV de dimensiuni apreciabile. Am nimerit cumva în vila unui demnitar sau a vreunui VIP?

Undeva în apropiere de padurea Baneasa, într-o curte discreta, o vila cu arhitectura sic. Sunam la usa masiva din lemn. Ne deschide un îngrijitor si ne invita în living. Pe canapele se odihnesc, discuta în soapta ori se uita la televizor câteva femei si câtiva barbati de vârsta a treia. Ne aflam în Caminul de batrâni EDEN, cel mai luxos camin destinat îngrijirii persoanelor în vârsta din Capitala.

În timp ce sistemul sanitar si de îngrijire din România agonizeaza, Simona Musca – regizor si Liliana Folea – economista s-au gândit sa creeze un loc special pentru vârst­nici, unde acestia sa se simta ca în paradis. Au strâns fonduri, au demarat constructia, au pus la punct toate utilitatile, au angajat personal si au deschis locul de vis pentru batrânetile multora dintre noi. I-au dat locului un nume sugestiv: Eden. Un nume care i se potriveste perfect. Ne-am convins de aceasta imediat ce i-am trecut pragul.

Vila imensa are dormitoare de câte unul, doua, trei, patru si cinci locuri, dotate cu mobilier nou, dressing-uri spatioase, televizor LCD, sistem de încalzire/racire cu reglarea tempe­raturii în functie de necesitati. Fiecare camera are terasa proprie. Vila are bucatarie proprie utilata modern, respecta standardele igienico-sanitare, loc de servit masa, tip restaurant, dotat cu mobilier si vesela de cea mai buna calitate, astfel încât te simti ca în propria casa si nu ai sentimentul ca te afli într-un camin de batrâni. Mai mult, la parter se afla un living generos având deschidere catre spatiul verde din curtea interioara care masoara aproximativ 1.600 mp, amenajata peisagistic cu terasa, foi?or, piscina, jacuzzi, sezlonguri, mese, scaune si pavilion.

În plus, un cabinet me­dical dotat ultramodern sta deschis la dispozitia pacientilor. „Costul întretinerii rezidentilor caminului nostru se stabileste în functie de starea de sanatate a fiecareia dintre persoanele care vin aici. Nu as dori sa dau o cifra fiindca nu ar fi suma exacta. Pentru un abonament lunar convenabil pentru aproape oricare dintre seniori, acestia au parte de cazare, masa, servicii medicale, programe ocupationale, gimnastica recuperatorie si kinetoterapie, activitati de recreere si divertisment, dar nu în ultimul rând, de multa afectiune, grija si întelegere. Cred ca de la empatia pentru batrâni a pornit întregul proiect. Ne-am gândit: hai sa facem ceva pentru vârstnici“, ne-a explicat Liliana Folea, unul dintre initiatorii proiectului.

Pentru a vedea care este impresia locatarilor, i-am abordat pe câtiva dintre ei. Fiecare are povestea sa legata de venirea în caminul din Baneasa. Doamna Georgeta are 76 de ani si a fost sef birou la Uniunea Nationala a Cooperatiilor: „Am fost internata în alta clinica înainte, dar acolo nu era asa de bine precum aici. Copiii au aflat de pe internet si au decis sa ma mute în acest camin. Toata lumea e prietenoasa, de ziua mea de nastere doamnele au organizat o petrecere în cinstea mea. Stam patru în camera, dar totul este în re­gula.“

Dna Maria Luiza a lucrat în învatamânt, dar este imobilizata în scaunul cu rotile înca din tinerete. A venit în camin în luna septembrie.Vorbeste greu, dar coerent: „Îmi place foarte mult aici, m-am acomodat. M-au adus copiii, am doi baieti si o fata. Saptamâna trecuta m-a vizitat mama, care are 101 ani“, spune dna Monica. Într-o alta camera sta întins pe pat dl Mihalache, 68 de ani, fost sofer de tir, care a suferit un accident cerebral în aceasta vara: „Am doua luni de când am cazut în casa. Cei trei copii ai mei sunt toti în strainatate, când m-am îmbolnavit au venit si au stat cu mine în spital, dar nu puteau sa ramâna alaturi de mine, ca au serviciu. M-au adus aici. Am venit anchilozat, cu paralizie pe dreapta. Doamnele kinetoterapeut au lucrat cu mine zilnic si uite, acum îmi pot misca mâna dreapta. Sper sa ma recuperez.“ O alta camera, o noua poveste. Dna Ecaterina, 89 de ani, a venit în camin cu o fractura de sold, acum face recuperare. “Abia sunt la început, merg cu cadrul. Dar e extraordinar aici, personalul e serviabil si politicos, nu te repede, nu îti adreseaza vreo vorba rea. are, lenjerie mo­der­na, nu am ce reprosa”, spune dna Ecaterina.

Caminul este ocupat mai bine de jumatate si saptamânal se adauga noi locatari. Pacientii trebuie sa vina cu un set complet de analize pentru a se stabili de ce îngrijiri are nevoie fiecare, ce tratament si ce regim alimentar îi sunt necesare. Sunt primite persoanele din orice mediu ar proveni, dar contra cost, iar pe lânga activitatile zilnice, bunicilor li se celebreaza zilele de nastere, li se organizeaza excursii pentru cei care sunt deplasabili. Aici se acorda, pe lânga asistenta psiholo­gica, îngrijire spirituala din partea unui preot care vine periodic si a unor maicute de la o mânastire, chemate în acelasi scop spiritual.

vezi tot articolul !

  
A R T I C O L E
» Recuperarea AVC-urilor cu ajutorul Kinetoterapiei la Caminul de Batrani EDEN

 

Home | Despre noi | Dotari & Servicii | Activitati | Alimentatie | Intrebari frecvente | Galerie foto | Tarife | Rezervari | Contact

2009-2011 Camin de batrani Eden - Azil Bucuresti sector 1, Baneasa, Pipera. Toate drepturile rezervate.