Kinetoterapia reprezinta terapia prin miscare, utila in numeroase afectiuni printre care si in recuperarea post-accident vascular cerebral.
Signoreta Ursache, kinetoterapeut in cadrul Caminului de batrani Eden ne ofera informatii despre procesul de recuperare pe care il desfasoara cu varstnicii din cadrul centrului care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Ce rol are Kinetoterapia in recuperarea post accident vascular cerebral?
S.U.: Cateva dintre obiectivele kinetoterapiei in ceea ce priveste recuperarea accidentului vascular cerebral, sunt: pastrarea amplitudinilor articulare, imbunatatirea tonusului muscular, cresterea fortei musculare, refacerea schemelor motrice, imbunatatirea echilibrului, reeducarea mersului, recuperarea bratului afectat, stimularea neuromusculara, reintegrarea sociala, reintegrarea profesionala.
Care sunt procedurile recomandate in recuperarea accidentelor vasculare cerebrale?
S.U.: Procedurile difera in functie de etapele recuperarii si sunt grupate astfel:
1. Recuperararea in faza acuta
Presupune proceduri pasive (miscarile sunt efectuate de catre kinetoterapeut in cadrul caminului de batrani Eden) de pozitionare, de mentinere a gradului de miscare, elongatii. Acestea sunt utile pentru prevenirea contracturilor. Se urmareste tratarea disfagiei (dificultatea la inghitire) daca aceasta este prezenta precum si tratarea tulburarilor sfincteriene. Tot in aceasta faza se pozitioneaza si se asista pacientul la miscarile de intoarcere si asezare la marginea patului. Se urmareste pozitionarea cat mai rapida in sezut pentru a se evita formarea trombilor si a embolilor si a leziunilor de decubit.
2. Recuperarea in faza postacuta
Odata cu redobandirea tonusului muscular pacientul este capabil sa efectueze proceduri active. Astfel, in aceasta faza se urmareste: controlul satisfacator al tulburarilor sfincteriene, de deglutitie, capacitatea de realizare si mentinere a pozitiei asezat, mentinererea echilibrului in timpul efectuarii unor activitati (alimentatie, prehensiune), realizarea unor activitati cotidiene (participarea la imbracat, transferul pe scaunul cu rotile), cresterea fortei musculare si pozitionarea corecta a articulatiilor.
La caminul de batrani Eden, Kinetoterapeutul recomanada pacientului aflat in aceasta faza exercitii de contractie excentrica daca forta musculara nu este suficienta pentru contractii concentrice, exercitii pentru echilibru in pozitia asezat: miscari ale capului si trunchiului, miscari de intindere pentru luarea unui obiect situat la distanta, luarea unor obiecte de pe sol.
3. Recuperarea in faza cronica precoce
Aceasta faza cuprinde cele mai multe momente decisive ale tratamentului: redobandirea capacitatii de a sta in picioare, a mersului,a miscarilor precise ale membrului superior, rezolvarea tulburarilor de comunicare. Ridicarea in picioare se incepe cu partea superioara a trunchiului verticala si picioarle plasate putin posterior. Pacientul inclina anterior partea superioara a corpului, din solduri, si se ridica. Aproximativ 80-90% dintre pacientii cu AVC aflati incentrul de ingrijire si recuperare Eden redobandesc capacitatea de mers.