Se spune ca batranetea aduce cu ea intelepciunea… Dar „vine” si cu numeroase afectiuni. Ce faci cand parintii sau bunicii nu se mai pot descurca singuri, iar tu nu-i poti ajuta? Iata cateva variante la care poti apela.
Odata cu inaintarea in varsta, ne pierdem puterile, iar in lipsa unui ajutor din afara putem ajunge o povara pentru membrii familiei. Ce se poate face?
Exista mai multe optiuni, fiecare dintre ele fiind recomandata in functie de starea generala a persoanei care necesita ingrijire si in functie de buget.
Îngrijirea acasa, de la cateva sute de lei lunar
Se stie ca persoanelor de varsta a treia le este foarte greu sa se desparta de locul in care au trait o viata, de lucrurile care le trezesc amintiri.
Daca nu sufera de afectiuni care necesita prezenta permanenta a unui doctor sau a unei asistente, poti alege varianta ingrijirii la domiciliu.
Exista mai multe fundatii si firme in tara care pun la dispozitia familiei, contra cost, serviciile unor infirmiere calificate. În limbaj oficial, acestea se vor ocupa de „ingrijirea sociala”.
„Inseamna ca infirmiera face curat, face cumparaturile, prepara si serveste masa, ii spala, schimba pampersii, administreaza medicatia recomandata de medic, dar nu face tratamente medicale (injectii sau perfuzii, de exemplu).
Daca persoanei ingrijite i se face rau, anunta familia, Salvarea si pe noi”, ne spune Ileana Belusica, presedinta fundatiei Elbe, din Bucuresti.
Preturile se calculeaza in functie de starea de sanatate si de gradul de independenta (se deplaseaza, se imbraca sau mananca singura) al persoanei ingrijite si cate ore sta infirmiera.
Astfel, preturile incep de la cateva sute de lei pe luna pentru patru ore pe zi si pot ajunge pana la 1.400 de lei pentru 24 de ore (non-stop).
Avantajul acestei variante este ca batranii nu sunt scosi din mediul lor si, foarte important, nu stau singuri. Aceste servicii sunt recomandate si pentru persoanele aflate in convalescenta, care necesita ingrijiri speciale.
Caminele private, o solutie „all inclusive”
Conditii bune pot fi gasite in caminele particulare. Preturile sunt intr-adevar mari, dar cuprind mai multe servicii.
Tariful se stabileste in functie de starea de sanatate si de tipul de camera ales si poate varia de la 1.500 de lei pana la 3.500 de lei.
„La noi, preturile incep de la 2.500 de lei pe luna si ajung la 3.500 de lei. Sunt incluse trei mese pe zi si doua gustari, cazare si asistenta medicala, adica infirmiera si asistenta medicala non-stop, medic generalist zilnic, medic geriatru de la „Ana Aslan”, psiholog si kinetoterapeut.
La solicitare, pot fi incluse serviciile unui medic de o anumita specializare. Alimentatia este personalizata in functie de afectiunile fiecarui batran, mai ales pentru cei bolnavi de diabet regimul fiind recomandat de medicul nutritionist cu care colaboram”, spune Simona Musca, administrator al caminului „Eden”, din Capitala.
Exista camine unde se poate face recuperare cu specialisti. De exemplu, la caminul „Eden”, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral pot face recuperare cu kinetoterapeut, iar in momentul in care isi recapata functiile motorii, se pot intoarce in sanul familiei.
Din nefericire, in astfel de camine nu sunt acceptate persoanele care au nevoie de ingrijiri medicale speciale, cum sunt bolnavii in faze terminale.
Varianta la stat
Aici, preturile sunt mult mai mici, dar numarul de locuri fiind limitat, exista o lista de asteptare de mii de persoane.
Deci sansele de a „prinde” un loc sunt minime. Concluzia? Strangeti bani pentru o batranete fara griji.
Cum alegi caminul
Cand alegi un camin pentru batrani, verifica daca numarul angajatilor din oferta este real. Unele camine nu dispun non-stop de medici, asistente sau de infirmiere, asa cum isi fac reclama in anunturile publicate.
Programele restrictive de vizita pot „ascunde” nereguli care nu pot fi verificate decat prin vizite neanuntate.