Un salon somptuos, foarte bine luminat, cu un semineu urias, cateva canapele si fotolii spatioase, candelabre moderne si o plasma TV de dimensiuni apreciabile. Am nimerit cumva in vila unui demnitar sau a vreunui VIP?
Undeva in apropiere de padurea Baneasa, intr-o curte discreta, o vila cu arhitectura sic. Sunam la usa masiva din lemn. Ne deschide un ingrijitor si ne invita in living. Pe canapele se odihnesc, discuta in soapta ori se uita la televizor cateva femei si cativa barbati de varsta a treia. Ne aflam in Caminul de batrani EDEN, cel mai luxos camin destinat ingrijirii persoanelor in varsta din Capitala.
In timp ce sistemul sanitar si de ingrijire din Romania agonizeaza, Simona Musca – regizor si Liliana Folea – economista s-au gandit sa creeze un loc special pentru varstnici, unde acestia sa se simta ca in paradis. Au strans fonduri, au demarat constructia, au pus la punct toate utilitatile, au angajat personal si au deschis locul de vis pentru batranetile multora dintre noi. I-au dat locului un nume sugestiv: Eden. Un nume care i se potriveste perfect. Ne-am convins de aceasta imediat ce i-am trecut pragul.
Vila imensa are dormitoare de cate unul, doua, trei, patru si cinci locuri, dotate cu mobilier nou, dressing-uri spatioase, televizor LCD, sistem de incalzire/racire cu reglarea temperaturii in functie de necesitati. Fiecare camera are terasa proprie. Vila are bucatarie proprie utilata modern, respecta standardele igienico-sanitare, loc de servit masa, tip restaurant, dotat cu mobilier si vesela de cea mai buna calitate, astfel incat te simti ca in propria casa si nu ai sentimentul ca te afli intr-un camin de batrani. Mai mult, la parter se afla un living generos avand deschidere catre spatiul verde din curtea interioara care masoara aproximativ 1.600 mp, amenajata peisagistic cu terasa, foisor, piscina, jacuzzi, sezlonguri, mese, scaune si pavilion.
In plus, un cabinet medical dotat ultramodern sta deschis la dispozitia pacientilor. „Costul intretinerii rezidentilor caminului nostru se stabileste in functie de starea de sanatate a fiecareia dintre persoanele care vin aici. Nu as dori sa dau o cifra fiindca nu ar fi suma exacta. Pentru un abonament lunar convenabil pentru aproape oricare dintre seniori, acestia au parte de cazare, masa, servicii medicale, programe ocupationale, gimnastica recuperatorie si kinetoterapie, activitati de recreere si divertisment, dar nu in ultimul rand, de multa afectiune, grija si intelegere. Cred ca de la empatia pentru batrani a pornit intregul proiect. Ne-am gandit: hai sa facem ceva pentru varstnici”, ne-a explicat Liliana Folea, unul dintre initiatorii proiectului.
Pentru a vedea care este impresia locatarilor, i-am abordat pe cativa dintre ei. Fiecare are povestea sa legata de venirea in caminul din Baneasa. Doamna Georgeta are 76 de ani si a fost sef birou la Uniunea Nationala a Cooperatiilor: „Am fost internata in alta clinica inainte, dar acolo nu era asa de bine precum aici. Copiii au aflat de pe internet si au decis sa ma mute in acest camin. Toata lumea e prietenoasa, de ziua mea de nastere doamnele au organizat o petrecere in cinstea mea. Stam patru in camera, dar totul este in regula.”
Dna Maria Luiza a lucrat in invatamant, dar este imobilizata in scaunul cu rotile inca din tinerete. A venit in camin in luna septembrie.Vorbeste greu, dar coerent: „Imi place foarte mult aici, m-am acomodat. M-au adus copiii, am doi baieti si o fata. Saptamana trecuta m-a vizitat mama, care are 101 ani”, spune dna Monica. Intr-o alta camera sta intins pe pat dl Mihalache, 68 de ani, fost sofer de tir, care a suferit un accident cerebral in aceasta vara: „Am doua luni de cand am cazut in casa. Cei trei copii ai mei sunt toti in strainatate, cand m-am imbolnavit au venit si au stat cu mine in spital, dar nu puteau sa ramana alaturi de mine, ca au serviciu. M-au adus aici. Am venit anchilozat, cu paralizie pe dreapta. Doamnele kinetoterapeut au lucrat cu mine zilnic si uite, acum imi pot misca mana dreapta. Sper sa ma recuperez.” O alta camera, o noua poveste. Dna Ecaterina, 89 de ani, a venit in camin cu o fractura de sold, acum face recuperare. „Abia sunt la inceput, merg cu cadrul. Dar e extraordinar aici, personalul e serviabil si politicos, nu te repede, nu iti adreseaza vreo vorba rea. are, lenjerie moderna, nu am ce reprosa”, spune dna Ecaterina.
Caminul este ocupat mai bine de jumatate si saptamanal se adauga noi locatari. Pacientii trebuie sa vina cu un set complet de analize pentru a se stabili de ce ingrijiri are nevoie fiecare, ce tratament si ce regim alimentar ii sunt necesare. Sunt primite persoanele din orice mediu ar proveni, dar contra cost, iar pe langa activitatile zilnice, bunicilor li se celebreaza zilele de nastere, li se organizeaza excursii pentru cei care sunt deplasabili. Aici se acorda, pe langa asistenta psihologica, ingrijire spirituala din partea unui preot care vine periodic si a unor maicute de la o manastire, chemate in acelasi scop spiritual.
Sunt încântată de cele văzute..aş avea o întrebare..personal mai angaja ti..asist medical..şi pe ce salariu?